Într-o bună zi, noul adeziv ar putea înlocui copcile de la nivelul inimii, intestinelor sau vaselor de sânge, susţin specialiştii.
Testele realizate pe porci au indicat că lipiciul are capacitatea de a repara defectele cardiace în câteva secunde şi de a rezista forţelor din interiorul inimii.
Mai mult, noul lipici inspirat de mucusul melcilor, ar putea fi disponibil pentru uz uman în doar doi ani. Lipiciul de piele este un tip special de adeziv medical folosit pentru a lipi marginile unei răni una lângă cealaltă, în timp ce rana începe procesul de vindecare. Astfel, medicii pot utiliza lipiciul de piele pentru a închide răni, fără a mai fi nevoie să recurgă la realizarea copcilor.
Cu toate acestea, până acum, niciun alt lipici medical nu s-a dovedit suficient de rezistent pentru a rezista forţelor din interiorul camerelor de pompare din inimă sau a celor din vasele de sânge majore.
noul lipici, dezvoltat de Harvard Medical School, poate asigura o sigilare impermeabilă care se realizează în câteva secunde cu ajutorul luminii UV.
„Am dezvoltat un lipici chirurgical care poate fi folosit în cazul procedurilor deschise sau mai invazive şi care reuşeşte să repare ţesuturi dinamice precum vasele de sânge, inima sau intestinele. Credem că lipiciul nostru ar putea îmbunătăţi sau chiar înlocui copcile. Mai mult, această invenţie ar trebui să deschidă calea spre o mai mare adoptare a procedurilor minim invazive”, a declarat coautorul studiului prof. Jeffrey Karp de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Adezivul pe bază de polimer, care respinge atât apa, cât şi sângele, este inspirat de capacitatea animalelor. precum melcii, de a urca pe suprafeţe folosindu-se de secreţia lor lipicioasă care funcţionează chiar şi în condiţii de umezeală.
Până acum, oamenii de ştiinţă au testat produsul pe inimi de porci, deoarece organele acestora se aseamănă cu cele umane, şi au descoprit că acesta poate repara eficient defectele cardiace.
Acum, oamenii de ştiinţă plănuiesc să realizeze teste care să demonstreze că lipiciul este sigur pentru uz uman. În acest ritm, cercetătorii de aşteaptă ca produsul să fie disponibil în doi, trei ani.
Sursa: BBC